Τί Είναι Ο «Έναντι» Λογαριασμός Ρεύματος;

Υπάρχουν δύο τύποι λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να βρεθούν στο γραμματοκιβώτιο μας: ο έναντι και ο εκκαθαριστικος λογαριασμός ρεύματος. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε αναλυτικά τα βασικά σημεία του «έναντι» λογαριασμού ρεύματος.

Έναντι Λογαριασμός Ρεύματος

Είναι ένας εκτιμώμενος λογαριασμός που βασίζεται στα δεδομένα του πελάτη όπως είναι αποθηκευμένα στο ιστορικό του. Ο λογαριασμός που χρεώνεται, χρησιμοποιεί τα πραγματικά δεδομένα από τη χρήση του προηγούμενου έτους για τον μήνα, επομένως θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική σας κατανάλωση.

Το ποσό που επιβαρύνει αυτόν τον λογαριασμό και αφορά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε με βάση το ιστορικό, θα αφαιρεθεί από τον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Αυτό είναι ένα σημείο που πολλές φορές μπερδεύει τους καταναλωτές και αφορά και άλλες συχνές ερωτήσεις.

Θα δείτε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης – ΕΦΚ (Ν. 3336/05) και Τέλος 5% μόνο στον εκκαθαριστικό λογαριασμό. Στους έναντι λογαριασμούς αναφέρεται μόνο η κατανάλωση που έχει γίνει κατά εκτίμηση. Χρεώσεις που αφορούν ποσά για τον Δήμο φαίνονται και στους δυο λογαριασμούς.

Διευκρίνιση: Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό δεν αφαιρείται το συνολικό ποσό του προηγουμένου (έναντι) λογαριασμού, αλλά μόνο η αξία που αφορά την κατανάλωση ρεύματος, επειδή οι χρεώσεις υπέρ του δήμου υπολογίζονται κάθε δίμηνο.

Αν τυχόν ο έναντι λογαριασμός σας (από ΔΕΗ ή ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος) είναι με διαφορά υψηλότερος από το ποσό που πληρώνετε συνήθως, φροντίστε να απευθυνθείτε στο κατάστημα που εξυπηρετεί το ακίνητο σας. Φροντίστε να έχετε εύκαιρη την τρέχουσα ένδειξη του μετρητή σας, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού σας.

Σε γενικές γραμμές, μεγάλες μεταβολές κατανάλωσης δεν φαίνονται στον έναντι λογαριασμό σας, καθώς υπολογίζεται με βάση το ιστορικό σας. Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να ελέγχετε την κατανάλωση και τις χρεώσεις όταν σας έρχεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός.

Σημείωση: Αν το ποσό που αναφέρει ο έναντι λογαριασμός είναι υψηλότερο από αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να αναγράφετε με βάση την κατανάλωση σας, μην ανησυχείτε. Θα γίνει συμψηφισμός και θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό του επόμενου εκκαθαριστικού λογαριασμού που θα λάβετε.

Οι Χρεώσεις Του Έναντι Λογαριασμού

  • ΔΕΔΔΗΕ*: Εδώ βρίσκονται οι χρεώσεις για τη λειτουργία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και τα έξοδα που αφορούν την συντήρηση και ανάπτυξης για το Δίκτυο Διανομής Χαμηλής και Μέσης Τάσης
  • ΑΔΜΗΕ*: Περιλαμβάνει ποσά που αφορούν έξοδα για την ανάπτυξη και την λειτουργία του Δικτύου Υψηλής Τάσης. Το συγκεκριμένο δίκτυο ηλεκτροδοτεί όλη την χώρα και οι σχετικές χρεώσεις του βρίσκονται σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και των ανεξάρτητων εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. Θα βρείτε δηλαδή κάποια τέτοια χρέωση στον λογαριασμό σας, άσχετα από τον τρέχοντα πάροχο που συνεργάζεστε.
  • Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): Είναι οι χρεώσεις που δέχονται όλοι οι καταναλωτές ρεύματος με σκοπό να διευκολυνθούν οι κοινωνικές παροχές, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα, ή τα τιμολόγια για πολύτεκνους και χρήστες που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Χρεώσεις Για Τον Δήμο: Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους είναι τα ποσά που εισπράττονται από όλους τους παρόχους (ΔΕΗ ή ανεξάρτητοι) και καταβάλλονται στον αρμόδιο δήμο.
  • ΕΡΤ ΑΕ: Και πάλι, όλες οι εταιρείες ρεύματος χρεώνουν ενα ποσό στους λογαριασμούς τους το οποίο στην συνέχεια αποδίδουν στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
  • ΕΤΜΕΑΡ: Αφορά το ειδικό τέλος που πληρώνουν όλοι οι χρήστες, για να ενισχυθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
  • Προηγούμενα Ανεξόφλητα Ποσά: Αναφέρονται σε ξεχωριστό πεδίο και είναι οι πληρωμές/οφειλές που εκκρεμούν από την πλευρά του καταναλωτή.

*) Η διαφορά ανάμεσα σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ είναι πώς ο πρώτος έχει την ευθύνη της ηλεκτροδότησης όλης της χώρας, ενώ ο δεύτερος ασχολείται με τον διαμοιρασμό της ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές.

➠ Οι ανεξάρτητες εταιρείες ρεύματος στέλνουν τον λογαριασμό «έναντι» κάθε μήνα και αν τον πληρώνετε πριν λήξει, μπορείτε να έχετε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκπτωση!

Scroll to Top