Τί Είναι Ο «Εκκαθαριστικός» Λογαριασμός Ρεύματος;

Ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο έχετε κάνει σύμβαση, θα έχετε προσέξει ότι στέλνει δυο διαφορετικούς λογαριασμούς: τον έναντι λογαριασμό ρεύματος και τον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε τί ακριβώς συμβαίνει με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο EtaireiesReumatos.gr. Δείτε επίσης πριν φύγετε, την σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις.

Εκκαθαριστικός» Λογαριασμός Ρεύματος

Θα σας δείξουμε τί είναι με απλά λόγια ο εκκαθαριστικός λογαριασμός. αλλά και πώς να τον υπολογίζετε.

Σε έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό, περιέχεται η κατανάλωση της καταμέτρησης ολόκληρης της περιόδου κατανάλωσης ρεύματος, που συνήθως είναι 4 μήνες για πελάτες οικιακής χρήσης και έχει αφαιρεθεί το ποσό που είχε χρεωθεί προηγουμένως στον λογαριασμό έναντι.

Πώς Εκδίδεται Ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός Ρεύματος;

Για να προκύψει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος στην ΔΕΗ ή σε κάποιον ανεξάρτητο πάροχο ενέργειας, απαιτείται μια πολύ απλή διαδικασία.

Σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που συνήθως είναι κάθε 4 μήνες, γίνεται καταγραφεί του ποσού ενέργειας που έχετε καταναλώσει, από κάποιον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ,

Αυτή είναι η μέτρηση που θα καθορίσει το τελικό ποσό στον έναντι λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Στον έναντι δηλαδή, πληρώνετε κατά προσέγγιση, ενώ στον εκκαθαριστικό, γίνεται μέτρηση από υπάλληλο και αναλόγως σχηματίζεται ο τελικός λογαριασμός σας.

Το ενδιαφέρον είναι, πως πολλοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας αναρωτιούνται (εύλογα), με ποιόν τρόπο θα χρεωθούν, στην περίπτωση που ανάμεσα σε δυο εκκαθαριστικος λογαριασμούς, αλλάξει η τιμή χρέωσης ρεύματος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας παροχής ρεύματος, υπολογίζει με αυτόματο τρόπο τις τιμές κατά περίοδο και δίνει μια μέση τιμή κόστους, σύμφωνα με την κατανάλωση σε κάθε διαφορετικό τιμολόγιο για κάθε ημέρα.

Τί Αναγράφεται Και Ποιες Είναι Οι Χρεώσεις Στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό Ρεύματος;

ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας): εδώ περιλαμβάνονται χρεώσεις που αφορούν την λειτουργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της λειτουργίας, ανάπτυξης, συντήρησης του Δικτύου Διανομής Χαμηλής και Μέσης Τάσης.(https://deddie.gr/)

Διαφέρει με τον ΑΔΜΗΕ στο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την ευθύνη της παροχής ενέργειας στα ακίνητα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ευθύνεται για την ενέργεια σε όλη τη χώρα (γι’ αυτό και παίζει βασικό ρόλο στον τελικό λογαριασμό σας).

ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας): η συμμετοχή του στον λογαριασμό σας, αφορά έξοδα για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης. (https://www.admie.gr/)

Αυτό είναι το δίκτυο που ηλεκτροδοτεί όλη τη χώρα και περιλαμβάνετε σε όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδουν όλες οι εταιρείες ρεύματος.

ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων): Αφορά χρεώσεις για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ. (https://www.rae.gr/etmear/)

ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας): Συμπεριλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που αφορούν την διευκόλυνση σε κοινωνικές παροχές και επιβαρύνουν όλους τους χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται ελαφρύνσεις σε δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και σε πολύτεκνους, αλλά και για παροχές στη μεταφορά ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά,

Άλλες χρεώσεις: Είναι ποσά που χρεώνονται μέσα από τη φορολογία, με σκοπό να διατηρήσουν την ισορροπία στην αγορά.

Χρεώσεις Ανά Κατηγορία

Βασικά υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες χρεώσεων. Τις χρεώσεις που πρέπει να αποδοθούν στο δημόσιο και αυτές που προέρχονται από την κατανάλωση σας.

Χρεώσεις που μέσα από τον εκκαθαριστικό λογαριασμό λαμβάνει το κράτος:

 • Ειδικό Τέλος 5‰: Το εισπράττει ο πάροχος και το αποδίδει στο δημόσιο.
  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: Το εισπράττει ο πάροχος και το αποδίδει στο δημόσιο.
  ΦΠΑ: Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους φόρο προστιθέμενης αξίας που προστίθεται σε όλα τα αγαθά που παρέχονται στην αγορά.
  ΕΡΤ: Ένα μικρό ποσό για την ΕΡΤ ΑΕ που συγκεντρώνεται από τους λογαριασμούς όλων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
  Χρεώσεις για τον Δήμο: Οικονομικές παροχές που αποδίδονται στους φορείς από τους παρόχους ενέργειας.
  Προηγούμενο Ανεξόφλητο Ποσό: είναι απλά το ποσό που ίσως χρωστάτε από προηγούμενους λογαριασμούς.

Χρεώσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια:

 • Πιστώσεις ή χρεώσεις από την διάθεση ρεύματος παραγόμενου από φωτοβολταϊκά.
 • Διορθώσεις.
 • Στρογγυλοποιήσεις.
 • Χρεώσεις για εργασίες στο δίκτυο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί των παρόχων σχηματίζονται κάπως έτσι και είναι λίγο δύσκολο να σας παρέχουν πραγματικά φθηνό ρεύμα. Ακόμα και αν υπάρχουν μικροδιαφορές, το ποιο πιθανό είναι να μην τις προσέξετε καν. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος είναι λίγο-πολύ ίδιος σε όλες τις εταιρείες.

Scroll to Top